Fjøler i endeved.

Kjekke endevedsfjøler til servering eller hakking av matvarer er gøy å lage. Her ser vi eksempler på noen som er satt sammen av annenhver bit bjørk og alm. Smart måte å rydde i kassa med avkapp.  I det fortreffelige tidsskriftet «Norsk husflid» årgang 2007 har vi en nokså inngående artikkel som forklarer framgangsmåten for å lage slike fjøler selv.  Det er endel arbeidsoperasjoner, men allikevel en forholdsvis rask måte å lage flotte fjøler på, ihvertfall hvis du lager noen stykker i slengen.  Fordelen med  slike fjøler er at endeveden er vanvittig sterk i forhold til langsgående ved, så de slites praktisk talt aldri, og at de heller ikke slår seg. Gamle slakterbenker er gjort på denne måten.

Fancy hakkefjøler lagd i alm og bjørk. (Foto: Boni Wiik)

4 kommentarer om “Fjøler i endeved.

  1. Fant denne siden da jeg søkte på «bord av endeved». Nydelige skjørefjøler, ostefat, grønnsakbrett osv osv. Men lurer på om noen har råd for hvordan behandle en bordplate laget av furu endeved, 130cmx80cm. Platen var opprinnelig lakkert, men skadet av mange års bruk, så jeg har fått slipt den ned og skjønner at jeg må behandle den med «noe» før jeg tar den i bruk igjen. Ønsker ikke å lakkere. Tenker olje eller voks. Noen som har erfaring med slik behandling av endeved.

  2. Ja du må nok behandle den med noe hvis det er en bordplate som skal utsettes for diverse bruk og flekker. Voks er ikke så praktisk på bordplater, da det blir ringer etter varme kopper, etc. Jeg ville nok bare oljet den rett og slett. Først med en del rå, en del kokt linolje, og en del terpentin. Deretter avsluttet med kokt linolje, som jo danner en hinne som er forholdsvis robust. Endeved trekker enormt med olje, men jeg vet jo ikke hvor tykk den er. Kokt linolje herder ved ultraviolett bestråling, altså sollys. Oljen «vaskes» vekk med tiden, og trenger en oppfrisking i ny og ne.

Det er stengt for kommentarer.