Gustav Vigeland

hei

Visste du at Gustav Vigeland ikke bare var billedhugger, men også en nokså dyktig treskjærer? Faren hans var snekkermester og hadde verksted rett under leiligheten som de bodde i. Dermed hadde Gustav tilgang på både verktøy og treverk, noe som resulterte i at han tidlig begynte å pusle med treskjæring. Han fikk etter hvert undervisning, og da han var 15 år gammel fikk han seg lærlingplass i Kristiania. Verkstedet han jobbet i ble desverre stengt da han hadde vært der i 2 år, og da han et par år senere fikk seg jobb i et annet treskjærerverksted, ble han sagt opp rimelig fort. Det var visst ikke meningen at Vigeland skulle bli en stor treskjærer, hans skulptør-talent ble nemlig oppdaget av en billedhugger, og treskjæringen ble ikke lenger førsteprioritet. Iallefall kan vi nyte det han rakk å skjære, og mye av det er ganske imponerende med tanke på hans unge alder! Er du interessert i å se mer av Vigelands treskjærings-arbeider, finner du en liten samling på Vigelandsmuseet i Oslo.